'Kunst moet je aan kunnen raken'

kliknieuws

Kunstation Uden is verhuisd naar de overkant van de straat. De oude autoshowroom waar Ton Fleskens in 2008 zijn expositieruimte begon, is verlaten. Het heette daar sinds 2013 al Kunstation Uden, een naam die de inhoud meer dekte. "Want Ton nodigde ook de Udense kunstenaars uit om daar te exposeren en later anderen", vertelt Jac Janssen. "Ton is in een gat gedoken en dat willen we vervolmaken. We proberen nu naar een landelijke uitstraling te komen."

Verkoop
Ton Fleskens is er niet meer, maar zijn werk hangt wel in de nieuwe galerie. Het is te koop. "Alles wat hier hangt, is te koop", vertelt Dolf de Mooij. "Wij krijgen een percentage van 25 procent van de verkoopprijs. Daar moeten we van leven. Daar moeten we huur, de energie en onze koffie van betalen." De kunst die aangeboden wordt, moet eerst langs een 'beoordelingscommissie'. "De kunst moet een bepaald niveau hebben", stelt Harrie van Genugten die als kunstverzamelaar al veertig jaar galeries bezoekt. "Maar de Udense en regionale kunstenaars krijgen ook hier een belangrijke plek. Ze lopen hier al binnen en zijn enthousiast dat er in Uden een inloop is waar mensen naar kunst kunnen komen kijken. In Uden is helemaal niets en het beleid is er ook niet op gericht om iets te maken."

Expositieruimte
Kunstation Uden wil nog groeien en kan dat nog volop in de voormalige meubelzaak. Een grote expositieruimte is al bijna af. "We starten eind van het jaar met met een overzichtstentoonstelling van de Udense kunstenaars", vertelt Harrie. "Wellicht dat we ook nog wat atelierruimtes gaan inrichten voor kunstenaars." Ook genoeg plek is er voor een werkplaats, een archief, een workshop-ruimte en een depot. "Maar ons hoofddoel is exposeren", vertelt Dolf. "Ik zou het leuk vinden als hier in Uden de World Press Photo-tentoonstelling zou komen of een thematentoonstelling Chinese Kunst, ik noem maar wat, of Pop Art."

Anti-kraak
De toekomstplannen kunnen snel veranderen als de eigenaar Atju Cheng een huurder vindt, want Kunstation Uden zit er als 'anti-kraak'. "Toch zijn we enthousiast aan de gang gegaan', vertelt Dolf. "Het heeft zeven jaar leeg gestaan. Aan weggaan willen gewoon niet denken, want dan kun je niks." Jac: "We hebben een groep die hier met passie aan werkt. Je steekt je nek uit, maar die passie maakt het ontzettend leuk." Kunst kopen in een galerie is ook veel leuker dan op Marktplaats, vindt Harrie: "Op internet kom je in een grote kom, maar als iets hangt, heeft het meer allure." Maar aanraken liever niet natuurlijk. Harrie schudt zijn hoofd. "Ik vind: kunst tot een miljoen, mag je gerust aanraken."

Bron: Kliknieuws.nl